METS Zakelijk

Planschade

METS: uw advocaat en specialist bij planschade

Voor het indienen van een planschadeverzoek en het voeren van planschadeprocedures bij de rechter is specialistische juridische kennis nodig. 

METS heeft uitgebreide ervaring op het gebied van planschade en het voeren van planschadeprocedures. METS verleent in elke fase van de planschadeprocedure bijstand om te komen tot een zo hoog mogelijke planschadevergoeding. Daarnaast staat METS ontwikkelaars en initiatiefnemers bij die een planschadeovereenkomst hebben gesloten om de door hen te vergoeden planschade aan derden zo laag mogelijk houden. 

Bij METS kunt u bij planschade (onder andere) terecht voor:

  • Begeleiding en advies bij het indienen van een planschadeverzoek;
  • Het indienen van een zienswijze tegen een (concept) planschaderapport;
  • Het maken van bezwaar of instellen van beroep tegen een weigering om planschade te vergoeden of tegen een te lage planschadevergoeding;
  • Het bijstaan van ontwikkelaars of initiatiefnemers van bouwplannen die een planschadeovereenkomst hebben gesloten met de gemeente. 


Planschadeverzoek

Planschade kan ontstaan bij de wijziging of vaststelling van een ruimtelijk besluit. 

Vaak betreft dit de wijziging van een bestemmingsplan of een omgevingsvergunning waarbij wordt afgeweken van een bestemmingsplan. 

Wanneer als gevolg van een bestemmingsplanwijziging of omgevingsvergunning de bouw of gebruiksmogelijkheden op eigen perceel wijzigen, dan leidt dit tot planschade. Daarnaast kunnen zich in de omgeving van uw perceel of bedrijfspand ruimtelijke ontwikkelingen voordoen als gevolg waarvan uw bedrijfsvastgoed in waarde daalt. In die gevallen kan om vergoeding van planschade worden verzocht.  

METS kan ondernemers begeleiden, adviseren en ontzorgen bij het indienen van een planschadeverzoek. Daarbij zorgt METS eveneens dat uw gemeente tijdig een besluit neemt op uw planschadeverzoek. Zo krijgt u snel duidelijkheid. 

Planschadeprocedure

Voordat de gemeente beslist over uw planschadeverzoek, laat de gemeente zich adviseren door een planschadeadviseur. Deze adviseur brengt een planschaderapport uit. Dit rapport is een belangrijk onderdeel van de planschadeprocedure. De gemeente baseert hier in beginsel haar uiteindelijke besluit op. 

Voordat het planschaderapport definitief wordt vastgesteld, bestaat de mogelijkheid om daartegen een zienswijze in te dienen. Dit kan in voor u gunstige zin tot aanpassing van het rapport leiden. METS beoordeelt planschaderapporten kritisch en benut elke mogelijkheid om zienswijzen in te dienen op punten die onjuist of onderbelicht zijn gebleven. 

Indien de gemeente uiteindelijk op uw planschadeverzoek een besluit neemt dan staan daartegen rechtsmiddelen open (bezwaar en beroep). Zo kan het voorkomen dat de gemeente uw planschadeverzoek afwijst of een te lage planschadevergoeding vaststelt. 

METS kan u in dat geval bijstaan in een bezwaarprocedure bij de gemeente of beroepsprocedure bij de bestuursrechter. 

Planschadeovereenkomst met de gemeente?

Ontwikkelaars of initiatiefnemers van bouwplannen worden vaak verplicht om met de gemeente een planschadeovereenkomst te sluiten. Op die manier kan de gemeente planschade die aan derden wordt uitgekeerd, afwentelen op de initiatiefnemer van het bouwplan.  

Heeft u voor uw bouwplan of ontwikkeling een planschadeovereenkomst met de gemeente gesloten? Dan kunt u als belanghebbende bezwaar of beroep instellen indien u het niet eens bent met het planschadebesluit van de gemeente. Zo kunt u voorkomen dat u ten onrechte (te veel) planschade moet betalen aan derden. 

Verder is het van belang dat u in een vroegtijdig stadium een zienswijze indient tegen een concept-planschaderapport van de planschadeadviseur van de gemeente. Zo voorkomt u dat u in een latere fase achter de feiten aanloopt. 

METS kan u als ontwikkelaar of initiatiefnemer van een bouwplan in alle fases van de planschadeprocedure bijstaan om te voorkomen dat u planschade moet vergoeden aan derden. Is er toch sprake van planschade die u moet vergoeden? Dan is het doel om die planschade zo laag mogelijk te houden.